PDA

View Full Version : Problem after Update



benprojekt
09-02-2019, 05:48 AM
Beautiful I update my Crew Chief and now nothing works.

When I start the Program I get an error message

250

I install the Speech.msi but error message still comes.

Sparten
09-02-2019, 06:24 AM
We are investigating on the problem and will put out a fix asap, but in the meantime you might be able to fix this yourself.
This setting is profile dependent so if you made any new setting profiles you will have to edit the active profile else the default file is called "defaultSettings.json".

Make sure the app is closed.
Open C:\Users\{USERNAME}\Documents\CrewChiefV4\profiles \defaultSettings.json(or your current active profile). In a text editor.
locate "prefer_system_sre": true,
change to "prefer_system_sre": false,
Then start the app.

Please report back if this works.

benprojekt
09-02-2019, 07:07 AM
OK THX!

the error message is gone but I still can´t talk to Jim"

Sparten
09-02-2019, 07:19 AM
We just pushed an update that hopefully addresses the issues, the update is a bit rushed and untested but we had to sort of guess what the issue is.

benprojekt
09-02-2019, 08:12 AM
Update not works, No Error Message but I can´t talk to Crew Chief

252

benprojekt
09-02-2019, 08:13 AM
251

mr_belowski
09-02-2019, 08:22 AM
can we have the lines before that error please - maybe the previous 20 log lines so we can get some context

benprojekt
09-02-2019, 08:30 AM
of course...

253

mr_belowski
09-02-2019, 08:53 AM
This is quite a puzzle.

Have you modified your speech recognition config file at all? What's the default language of your Windows installation? Does it work if you change the value of the "Prefer Windows speech recogniser" property to false (unticked)?

benprojekt
09-02-2019, 09:20 AM
No I have changed nothing. I install the crew chief update and then comes the error message...No changes when I change the value of the Windows speech recoogniser.
I try to re-install crew Chief now....

mr_belowski
09-02-2019, 09:37 AM
is your Windows install using English or something else as its default language?

This may be related to a slight change in the behaviour of the speech recognition engine where the old SRE used the installed language pack as its default language, but the built-in SRE uses the windows UI language setting as its default language. We're explicitly setting our grammar objects to en-GB, but relying on the recogniser matching this by default, which might not be the case any more.

If you change that property value I suggested in my previous post it might fix it until I get another hotfix build out (but, like before, I'm having to guess at the problem as I can't reproduce it)

benprojekt
09-02-2019, 09:41 AM
My default Windows language is German

benprojekt
09-02-2019, 11:02 AM
I'm the only one who has this problem after your update?

mr_belowski
09-02-2019, 11:12 AM
Probably not - it looks there's a bug in the way we handle the system speech recognition engine. As this is now the default option, users with non-English installs of Windows are likely to encounter similar problems. A fix will be available later today, but in the mean time it would help us a lot if you could make the change i suggested a few posts back in this thread and report whether it fixes your issue

benprojekt
09-02-2019, 11:14 AM
OK, then I'll wait for the update.

Have tried all proposals to the reinstallation of Crew Chief. Nothing helped

mr_belowski
09-02-2019, 11:17 AM
did you switch off the "Prefer Windows speech recogniser" option and re-test?

Humvee28
09-02-2019, 11:23 AM
I got a problem after the update too. The voice recognition doesn´t work in CC anymore. Before the update i had zero problems.

No problems with the hardware because it works in windows without problems.

I´m a german windows user also.

mr_belowski
09-02-2019, 11:27 AM
OK, good to know it's consistent across users. I think i know the cause and how to fix it, i'll get it sorted when i'm back from work. In the mean time can someone with this issue please try unchecking the "Prefer Windows speech recogniser" property and restarting the app. This should change it back to the old speech recogniser behaviour

Humvee28
09-02-2019, 11:29 AM
OK, good to know it's consistent across users. I think i know the cause and how to fix it, i'll get it sorted when i'm back from work. In the mean time can someone with this issue please try unchecking the "Prefer Windows speech recogniser" property and restarting the app. This should change it back to the old speech recogniser behaviour

Tried that out, but it doesn´t fix the issue for me.

mr_belowski
09-02-2019, 11:33 AM
thanks for trying that. I've been back through the old code and can definitely confirm that this is a bug in the 4.9.9.1 & 4.9.9.2 releases and my intended fix will definitely work - expect it to be sorted later today. Sorry for the inconvenience guys, this update hasn't gone smoothly :(

coil666
09-02-2019, 11:44 AM
i am currently experiencing the same issue . changed nothing to my crew chief . Just did the update and my speech recognition stopped working. I ve tried to reinstall but that didnt work.

mr_belowski
09-02-2019, 05:31 PM
if one of you chaps has a few minutes, can you try this please:

http://crewchief.isnais.de/CrewChiefV4-4.9.9.3.msi

it include what I think is the fix for this issue

Humvee28
09-02-2019, 06:12 PM
if one of you chaps has a few minutes, can you try this please:

http://crewchief.isnais.de/CrewChiefV4-4.9.9.3.msi

it include what I think is the fix for this issue

Works for me here. :)

benprojekt
09-03-2019, 06:08 AM
Yes works for me,too!

THX a lot

mr_belowski
09-03-2019, 07:32 AM
the beta version has now been promoted to the 'live' version so there's no need to download the beta any more. Users already on the beta don't need to do anything - the live and beta builds are exactly the same

coil666
09-03-2019, 03:44 PM
Even after the update , its still not working for me :(

Sparten
09-03-2019, 03:59 PM
Even after the update , its still not working for me :(

It would have been nice if you had supplied some more info it the form of a log or something in that regards, kind of hard to fix with no additional information given.

ref: C:\Users\{USERNAME}\Documents\CrewChiefV4\debugLog s

coil666
09-03-2019, 04:05 PM
how do i upload this into the reply cuz i dont see any place to upload a file ...

Sparten
09-03-2019, 04:13 PM
Click reply->Go advanced

https://imgur.com/a/k4cTLBo
https://imgur.com/a/k4cTLBohttps://imgur.com/a/k4cTLBo

coil666
09-03-2019, 04:25 PM
there you go , and thanx for helping me out

Sparten
09-03-2019, 04:32 PM
What windows version are you running?

coil666
09-03-2019, 05:14 PM
Win 10 pro edition

Sparten
09-03-2019, 05:17 PM
Please try and go into properties and un-tick "Prefer Windows speech recognicer" and see if it makes a difference.

coil666
09-03-2019, 05:43 PM
properties of what?

Sparten
09-03-2019, 06:18 PM
ehh, CrewChiefV4

coil666
09-03-2019, 07:01 PM
Unable to initialise speech engine. Check that SpeechPlatformRuntime.msi is installed. It can be downloaded from https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=27225
21:00:48.919 : Exception message: Retrieving the COM class factory for component with CLSID {49428A60-C997-4D0E-9808-9E326C178D58} failed due to the following error: 80040154 Class not registered (Exception from HRESULT: 0x80040154 (REGDB_E_CLASSNOTREG)).
21:00:48.919 : Attempted to initialise speech engine - success = False

still same error

mr_belowski
09-03-2019, 07:20 PM
Not quite the same error. This suggests you need to install the ms speech recognition system. Did it ever work?

coil666
09-03-2019, 07:31 PM
it was working perfectly fine until that one update now everytime i wanna go and select voice recognition , it says i need to install it . I've uninstalled and installed it several times already . tried uninstalling crew chief and speech all together then reinstalled it. Nothing works.

Cody
09-04-2019, 03:25 PM
it was working perfectly fine until that one update now everytime i wanna go and select voice recognition , it says i need to install it . I've uninstalled and installed it several times already . tried uninstalling crew chief and speech all together then reinstalled it. Nothing works.

I have absolutely same problem. Till update, everything's working fine. But after update, problem with voice recognition.
If anybody have some idea how to solve it... pls let me known. Thank you

mr_belowski
09-04-2019, 03:38 PM
have you tried going to the Properties screen an unchecking the "Prefer Windows speech recogniser" option?

coil666
09-04-2019, 03:51 PM
yea i already tried and unchecking that , it doesnt do anything.

mr_belowski
09-04-2019, 03:54 PM
can i have the console log please

[edit]

I'd also like to have some details about your Windows install's language, the Microsoft speech recognition installs (which language pack you installed, whether you've reinstall any of that stuff since the app update), and what changes (if any) you've made to the Crew Chief configuration.

I might end up having to provide a release with a load of debug code in to try and track this down but I'm trying to avoid doing this

Cody
09-04-2019, 04:00 PM
For me SOLVED! In properties screen need check "Run this program as administrator" ... lol
So now OK. Thanks a lot

mr_belowski
09-04-2019, 04:00 PM
nooooooo.... that's never a solution - I still need some help tracking this issue down (see my previous post)

coil666
09-04-2019, 04:06 PM
logs

My windows is in english ... i installed the US pack. It was all working correct before ... then the update came out and it got fucked even with a reinstall it doesnt work

Cody
09-04-2019, 04:19 PM
I'm using czech language install of Win7 Pro 64bit.
Speech recognition installs: MSSpeech_SR_en-US_TELE
I did not make any changes... just reinstaled CrewChief and language pack.

mr_belowski
09-04-2019, 05:44 PM
OK guys, I think i found something. Can you try this updated beta version please

http://crewchief.isnais.de/CrewChiefV4-4.9.9.4.msi

Cody
09-04-2019, 06:02 PM
Yes sir. Function and everything is OK for me!

mr_belowski
09-04-2019, 06:37 PM
Yay, thanks for testing :)

coil666
09-04-2019, 07:26 PM
logs , it's still giving same error for me :(. says i dont have it installed. when i download the link crew chief gives me it tells me to repair and not to install. So it is installed.

mr_belowski
09-04-2019, 07:38 PM
Thanks col, I think I can see that issue too, I'll make another test version

mr_belowski
09-04-2019, 08:07 PM
The error log was very helpful, I think tonight's update should really should fix the issue

coil666
09-05-2019, 09:46 AM
yea no problem man. I am glad you're willing to take the time to fix it . I really enjoy using crew chief with speech recognition.

mr_belowski
09-05-2019, 04:12 PM
Just to be clear, are you saying that the update has fixed the issue?

coil666
09-06-2019, 09:17 PM
no sadly it is not fixed , it is giving me a diff error this time ...

The Iron Wolf
09-06-2019, 09:33 PM
no sadly it is not fixed , it is giving me a diff error this time ...

Could you send full console log again? Thanks!

coil666
09-06-2019, 10:45 PM
file is to big to upload ... do i use a 3rd party site to upload or?

The Iron Wolf
09-06-2019, 10:48 PM
file is to big to upload ... do i use a 3rd party site to upload or?

Sorry, actually just part up to error from speech recognition is enough.

coil666
09-07-2019, 09:41 AM
this is the error with the log

mr_belowski
09-07-2019, 09:52 AM
this error means the app can't find the speech recognition runtime component. It's attempting to initialise a System SRE (which should be available to all Windows 10 installs) and then attempting and failing to initialise a Microsoft SRE (twice). Uninstall the 2 SRE libraries - SpeechPlatformRuntime and MSSpeech_SR_en-GB_TELE (or MSSpeech_SR_en-US_TELE / whatever) and reinstall them both. Ensure they're the correct version for your Windows install (64 / 32 bit)

coil666
09-07-2019, 10:01 AM
ive done that multiple times already ... didnt work

mr_belowski
09-07-2019, 11:06 AM
I know it's a pain, but have you done this since the latest cc update?

coil666
09-07-2019, 11:22 AM
yes i did it last night ... after i did the update ... did a reboot after uninstalling them ... reinstalled them .. and still got same error.

mr_belowski
09-07-2019, 11:27 AM
Is this windows 10?

coil666
09-07-2019, 11:59 AM
win 10 pro edition

jrebs
09-07-2019, 06:30 PM
my request for help from two or three days ago is still held in moderation. any chance of seeing it released?

mr_belowski
09-07-2019, 07:50 PM
@jrebs - was that the one I replied to, suggesting you try again with nAudio disabled?

@coil666 - I'm at a loss here. There are 2 things you could try. First is to add English as a language to your Windows install (assuming it's not an English version already) - Settings -> Time & Language -> Language -> Add A Language, and choose English (UK or US).

You can also try rolling Crew Chief back to an older version - http://crewchief.isnais.de/CrewChiefV4.9.8.24.msi

jrebs
09-07-2019, 08:09 PM
I am unable to see the thread since it is still pending moderation, so I don't know if that's the one or not (no notification, no ability to view it). That being said, I tried without nAudio prior to enabling it as I was going through all the possible tests. I also tried both release and beta versions.

The Iron Wolf
09-07-2019, 08:28 PM
@coil666 to add to what Jim suggested see this post: https://forum.sector3studios.com/index.php?threads/offical-release-of-crew-chief-version-4-auto-updating-and-shiny.2516/page-104#post-185583
If you could collect screenshots of your config like in the above post, and upload to something like tinypic, we might be able to spot something.

Please let us know if reverting to the old version works.

coil666
09-14-2019, 01:09 PM
sorry for late response ... English is the main language for my windows. I tried reverting , didnt work.